Центр политической информации «ДАТА»




2004. ЮЩЕНКО Віктор Андрійович. Передвиборна програма.

Опубліковано: газета "Голос України", 20 серпня 2004 р.

 

ЯКОЮ Я БАЧУ УКРАЇНУ
     Я бачу Україну справедливою і заможною європейською державою. Де кожна людина може реалізувати свої можливості, не шукаючи кращої долі за кордоном. Де кожен, хто бажає працювати, має роботу і гідну зарплату. Де кожна дитина може отримати якісну освіту. Де кожен громадянин має доступ до належного медичного обслуговування; кожна літня людина отримує гідну пенсію. Де надійно захищене життя - сім'я, материнство і дитинство. Де шанують ветеранів. Де влада користується довірою і повагою громадян. Де державні чиновники компетентні і законослухняні, отримують високу зарплату і не беруть хабарів. Де всі рівні перед законом; де кожен із нас, а не лише багаті, може захистити свої права у суді. Де надійно гарантовані свобода думки, свобода слова, свобода совісті. Я бачу Україну державою, яку шанують і цінують її власні громадяни і до якої з повагою ставляться у світі. Я бачу Україну, в якій житимуть, як казав Олександр Довженко, „по закону Божеському і людському".

ЗА
Створення мільйонів нових робочих місць. Економічне зростання, що позначається на добробуті кожного громадянина. Кардинальне підвищення зарплат і пенсій. Доступність якісної освіти, медицини. Пристойне житло для кожної сім'ї.
Державу, яка захищає інтереси простих громадян, а не прислуговує купці олігархів. Зменшення податків, стимулювання виробництва. Обмежене втручання держави в життя громадян. Незалежний суд, що надійно захищає права простих людей.
ПРОТИ
Приниження людської гідності. Бідності і безробіття. Розкрадання державної власності і державного бюджету. Репресивних податків, що не дають підприємствам працювати, а людям – отримувати гідну зарплату.
Зловживання владою. Обмеження прав і свобод простих громадян. Масової корупції і хабарництва, на чому тримається нинішня влада.

 

     Як економіст за фахом, маючи досвід роботи на посадах Голови Національного банку і Прем'єр-міністра України, як лідер найбільшої парламентської фракції - я знаю, як цього досягти. За півтора роки роботи мого Уряду був наведений порядок у бюджетній сфері, усунуті бартерні розрахунки. Стали прозорими грошові потоки, припинилися масові відключення електроенергії. Ми підвищили зарплати і пенсії усім категоріям населення. Домоглися вчасної виплати зарплат, ліквідували заборгованість із виплати пенсій. І головне - ми досягли цього без зовнішніх запозичень, з опорою виключно на власні ресурси.

     Після перемоги на президентських виборах я зобов'язуюся перед народом України виконати такий План дій.

 

ПЛАН ДІЙ ВІКТОРА ЮЩЕНКА

„ДЕСЯТЬ КРОКІВ НАЗУСТРІЧ ЛЮДЯМ"

 

     1. СТВОРИТИ П'ЯТЬ МІЛЬЙОНІВ НОВИХ РОБОЧИХ МІСЦЬ. Для цього:
     - Створення нових робочих місць з гідною зарплатою визначити критерієм оцінки діяльності влади на всіх рівнях.
     - Спрямувати економічну політику на розвиток внутрішнього ринку.
     - Запровадити систему державного замовлення і громадських робіт для створення нових робочих місць.
     - Гарантувати робоче місце кожному, хто отримав професію за державним замовленням.
     - Зняти всі перешкоди для тих, хто хоче відкрити власну справу, сприяти їх власній ініціативі.
     - Зменшити ставки кредитування. Забезпечити гарантований доступ до кредитів для малого і середнього бізнесу.
     - Сприяти розвитку високотехнологічних галузей - для виходу України на міжнародні ринки праці.

     - Залучити в економіку України інвестицій у 10 разів більше, ніж сьогодні - це нові робочі місця, нові технології.

 

     2. ЗАБЕЗПЕЧИТИ ПРІОРИТЕТНЕ ФІНАНСУВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПРОГРАМ. Дляцього:
     - Збільшити мінімальну пенсію - вона буде більшою за прожитковий мінімум. Ліквідувати „зрівнялівку" та дискримінацію у пенсійному забезпеченні.
     - Протягом року повернути людям борги із зарплати.
     - Відновити зруйновану систему охорони здоров'я - в кожному місті та селі. Забезпечити кожному громадянину гарантований перелік безоплатних медичних послуг.
     - Гарантувати пріоритетне оздоровлення ветеранів війни і праці, які віддали свої кращі роки служінню державі - це наш святий обов'язок.
     - Створити умови для повноцінного суспільного життя інвалідам.
     - Відновити повагу у суспільстві до Вчителя; гарантувати освітянам зарплату, не нижчу середньої по промисловості.
     - Кожна дитина, незалежно від майнового стану батьків, зможе отримати якісну освіту.
     - Забезпечити пріоритетне право отримання вищої освіти за бюджетні кошти дітям із малозабезпечених сімей.
     - Поновити 10-річний термін навчання у середній школі з 5-бальною системою оцінки знань.

     - Замість будівництва нових урядових споруд і купівлі дорогих авто для чиновників - будувати соціальне житло для малозабезпечених громадян.

 

3. ЗБІЛЬШИТИ БЮДЖЕТ - ЗМЕНШЕННЯМ ПОДАТКІВ. Для цього:
     - Зменшити податки. Коли вони будуть справедливими, їх сплачуватимуть усі, - тіньова економіка вийде на світло і поповнить бюджет.
     - Щорічно зменшувати оподаткування фонду зарплати - через п'ять років він не перевищуватиме 20 %.
     - Спростити процедури сплати податків, зробити їх прозорими.
     - Відокремити бізнес від влади, захистити підприємців від поборів. Припинити практику використання правоохоронних органів для здійснення тиску на підприємства.
     - Очистити податкові органи від корумпованих чиновників, підвищити зарплату чесним професіоналам. Вони збиратимуть податки в повному обсязі і виключно на основі закону. Ліквідувати податкову міліцію – в цьому каральному органі не буде потреби.

     - Змусити олігархів справно сплачувати всі податки. Я проти нового перерозподілу власності, але олігархи заплатять справжню ціну за підприємства, що „прихватизуються" за безцінь – мільярди гривень підуть на виплату заощаджень пограбованих громадян.

 

4. ЗМУСИТИ ВЛАДУ ПРАЦЮВАТИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ, ПОВЕСТИ РІШУЧУ БОРОТЬБУ З КОРУПЦІЄЮ. Для цього:
     - Звільнити з посад казнокрадів і хабарників у структурах виконавчої влади, натомість призначити чесних і порядних професіоналів.
     - Скоротити непотрібні управлінські структури, зменшити чисельність армії чиновників. Решті – забезпечити належні умови роботи і гідну зарплату. Дешевий чиновник надто дорого обходиться народу. Кожен чиновник підпише "Кодекс честі державного службовця" – і неухильно його дотримуватиметься.
     - Чітко визначити функції оновлених владних структур. Держава не втручатиметься у життя людей там, де вони без неї впораються набагато краще.
     - Звільнити суддів, які заплямували себе корупцією і замовними рішеннями в інтересах олігархів. Суди відновлять почуття справедливості у суспільстві - вони не каратимуть, а захищатимуть права громадян.
     - Провести справжню політичну реформу – кожен відчує, що влада працює для громадян, і працює ефективно. Зміни до Конституції будуть прийняті прозоро і законно – і запроваджені у 2006 р., після обрання нової Верховної Ради на вільних і чесних виборах.

     - Розширити права і зміцнити фінансову базу для ефективного самоврядування – на рівні міст, селищ, сіл. Більше коштів спрямуємо у регіони і до територіальних громад - на фінансування найважливіших потреб людей.

 

5. СТВОРИТИ БЕЗПЕЧНІ УМОВИ ДЛЯ ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ. Для цього:
     - Змінити пріоритети правоохоронців – головним у їх діяльності буде не безпека можновладців, а безпека кожного громадянина.
     - Очистити правоохоронні органи від корупціонерів, на керівні посади призначити чесних, високопрофесійних офіцерів, надати їм належну політичну і матеріальну підтримку. Розгорнути рішучу боротьбу з криміналітетом і організованою злочинністю.

     - Підвищити рівень захисту населення від природних і техногенних аварій і катастроф. Послідовно вирішувати нагальні проблеми чорнобильців. Я гарантую, що інформація про екологічний стан довкілля буде повністю відкритою для громадян.

 

6. ЗАХИСТИТИ ЦІННІСТЬ СІМЇ, ПОВАГУ ДО БАТЬКІВ І ПРАВА ДІТЕЙ. Для цього:
      - Зламати тенденцію скорочення чисельності населення України.
     - Збільшити мінімум у 10 разів грошову допомогу матері при народженні дитини. Відмова матері від професійної діяльності на користь виховання дитини має знайти належне визнання у суспільстві.
     - Гарантувати якісну і безкоштовну медичну допомогу жінкам при народженні дитини.
     - Створити умови, щоб саме сім'я, а не виховні заклади, стала гармонійним середовищем для виховання дітей.
     - Надавати державну підтримку тим, хто виховує дітей, або доглядає людей похилого віку.
     - Відновити мережу державних і комунальних дитячих садків і ясел, насамперед - на селі. Заборонити продаж дошкільних закладів.
     - Створити умови, щоб батьки виховували дітей і мали гідний заробіток не на чужині, а у себе вдома.
     - Кредити для будівництва або купівлі житла будуть доступні кожній молодій сім'ї - як у місті, так і на селі.
     - Ліквідувати дитячу безпритульність. Забезпечити пріоритний розвиток дитячих будинків сімейного типу.
     - Забезпечити безкоштовно дітей-інвалідів ліками, медичними засобами, спеціальним харчуванням, оздоровленням; створити їм умови для повноцінного життя у суспiльcтвi.
     - Впровадити інститут сімейних лікарів.

     - Забезпечити неухильне дотримання законів, що забороняють пропаганду аморальності і насильства, – свідомість дітей буде захищена від руйнівного впливу.

 

7. СПРИЯТИ ДУХОВНОСТІ, ЗМІЦНЕННЮ МОРАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ.  Для цього:
     - Створити умови для розвитку особистості, високого рівня освіти і культури громадян.
     - Сприяти єдності народу України, орієнтації суспільства і держави на загальнолюдські цінності -свободу, демократію, міжнаціональну і міжконфесійну злагоду, взаємну повагу і толерантність, справедливість і добро.

     - Підтримувати ініціативи громадян, їх активну участь у вирішенні державних проблем. В оновленій Україні стане нормою свобода слова, активна діяльність громадських організацій, політичної опозиції - як запорука державної політики в інтересах народу.

 

8. СПРИЯТИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОГО СЕЛА. Для цього:
     - Зупинити спекулятивні махінації навколо продажу землі - земля буде власністю тих, хто її обробляє.
     - Збільшити вдвічі продуктивність сільського господарства, кардинально підвищити рівень доходів селян.
     - Зробити фінансові ресурси доступними селянам, а не чиновникам і посередникам. Гарантувати справедливі закупівельні ціни на сільгосппродукцію.
     - Підняти рівень доходів селян до середнього по країні.

     - Збудувати сучасну транспортну інфраструктуру, завершити газифікацію, налагодити телефонний зв'язок, відновити роботу шкіл, клубів, фельдшерсько-акушерських пунктів - у кожному селі. Молодь матиме змогу реалізувати свої здібності і не покидатиме села.

 

9. ПІДВИЩИТИ БОЄЗДАТНІСТЬ АРМІЇ, ПОВАГУ ДО ЛЮДЕЙ У ПОГОНАХ. Для цього:
     - Мобілізувати ресурси для створення в Україні боєздатної армії, розвитку оборонних технологій.
     - Скоротити термін строкової військової служби до 12 місяців невідкладно - вже з весняного призову 2005р.
     - Скасувати призов на військову службу і забезпечити комплектування професійної армії за контрактом - починаючи з 2010р.

     - Забезпечити військовослужбовців житлом. Гарантувати кожному військовому при звільненні в запас пристойне житло і соціальні гарантії.

 

10. ПРОВОДИТИ ЗОВНІШНЮ ПОЛІТИКУ В ІНТЕРЕСАХ НАРОДУ УКРАЇНИ.
     - Зовнішня політика України буде чесною, прозорою і послідовною, економічно вигідною.
     - Ми будемо оцінювати її успіхи не за кількістю візитів, заяв і декларацій. Головне для нас - це обсяги залучених в Україну інвестицій, просування вітчизняних товарів на міжнародні ринки, захист прав громадян України за кордоном.
     - Відносини з Росією будуть взаємовигідними, дружніми і стабільними.

     - Наші партнери, як на Сході, так і на Заході побачать іншу Україну - міцну, надійну, яка дотримується зобов'язань і водночас здатна захистити свої національні інтереси.

 

* * *
     Я йду на вибори, щоб подолати в Україні бідність і безробіття, забезпечити високі стандарти життя для простих людей. Я знаю, які проблеми хвилюють кожного громадянина України. Я знаю, як ці проблеми вирішувати - і я вмію їх вирішувати. Всі мої дії на посаді Президента будуть законними, прозорими і зрозумілими. Мої дії будуть рішучими, послідовними і ефективними. Вже з наступного року ми всі відчуємо, що живемо в зовсім іншій державі - яка дбає про всіх громадян, а не лише про чиновників і олігархів.
     Тим, хто мене підтримає на виборах, і тим, хто цього не зробить, гарантую: я стоятиму на сторожі прав кожного з вас. В Україні буде зручно і затишно усім і кожному - в цьому я вбачаю свій головний обов'язок. Говорячи словами Івана Франка, ,,мільйони чекають щасливої зміни". Нас в Україні – 48 мільйонів. Разом ми змінимо життя на краще!

<<назад

Сайт работает на BCMS при поддержке https://studiobrand.net