Центр политической информации «ДАТА»




2004. ДУШИН Ігор Леонідович. Передвиборна програма.

 

Опубліковано: газета "Голос України", 24 вересня 2004 р.

 

ПРОГРАМА КАНДИДАТА В ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ
ІГОРА ЛЕОНІДОВИЧА ДУШИНА

«На собственном горбу и на чужом я винянчил понятие

простое:

бессмисленно идти на танк с ножо,м но если очень

хочется, то стоит.» (Ігор Губерман)

 

Чому Україні потрібен ліберальнийПрезидент?

 

Озирніться довкола. Ми не помітили, як стали заручниками державної машини. Не помітили, як потрапили в залежність від волі чиновників; як депутати, замість того, щоб виконувати нашу з вами волю, почали нав’язувати нам свою. Вдаючи, що захищають наші інтереси, вони зв’язали нас по руках і ногах безглуздими заборонами та нормами, знекровили непомірними податками та здирством чиновників. Ми винні всім. Нам – ніхто. Ми безправні у своїй країні. Нас контролює незліченна армія контролерів. Ми ж владу не контролюємо. Влада розгодовується й підпорядковує собі дедалі більше сторін нашого приватного життя.

 

Ліберали кажуть: “Годі! Занадто багато владизанадто мало свободи!”.

 

Сьогодні не існує жодних кордонів для втручання держави в особисте життя, права та свободи громадян. Настав час змінити наше життя, встановити межі повноважень держави і планомірно розширювати права та свободи громадян.

 

І почати треба з того, щоб повернути словам їх забутий зміст. Настав час згадати справжній зміст понять “Держава – це ми”, “Слуги народу”, “Справа життя”.

 

Нині ми опинилися в державі, яка ворожа до нас та незручна для нас. Ми усвідомлюємо, що українці вже давно живуть і працюють не завдяки владі, а всупереч, в кращому виипадку –паралельно, з бажанням не перетинатися з владою, выд якої майже ніхто не чекає нічого доброго.

 

Ми зробимо так, що НАША держава буде обслуговувати НАШІ інтереси, щоб ми мали можливість контролювати роботу чиновників, а не вони – наше життя.

 

ДЕРЖАВА – ДЛЯ НАС, А НЕ МИ – ДЛЯ ДЕРЖАВИ. Досить “керувати”, настав час – не заважати!

 

Ми проголошуємо: “ГОЛОВНЕ – НАШІ СІМ’Ї ТА ДОБРОБУТ У НАШИХ ОСЕЛЯХ”. Кожна родина прагне дати своїм дітям надію на краще майбутнє, гарантувати їхню безпеку і ВПЕВНЕНІСТЬ У СЬОГОДЕННІ. Усі ми хочемо, щоб діти поважали минуле, розуміли, що відбувається нині і чітко БАЧИЛИ МАЙБУТНЄ. Ми впевнені, що ці принципи мають абсолютний характер і прищеплюємо нашим дітям цінності наполегливої праці, відповідальності й, у першу чергу – свободи.

 

Ми високо цінуємо СВОБОДУ. Так, ми різні. Наш спосіб життя визначається регіональними традиціями, культурними цінностями, вірою, яку ми сповідуємо. Ми різні – і тому ми потрібні один одному. Ми – одна країна. Ми поважаємо іншу думку і життєві цінності інших. Ми хочемо бути вільними. І наша свобода обмежується лише свободою інших.

 

Ми любимо Україну, але не любимо державної машини, яка тут “оселилася”. Влада завтра буде робити те, що ми вирішимо. І лише тоді ми зможемо з гордістю і на повен голос назвати таку державу СВОЄЮ. Ми пишатимемося своєю країною не лише тому, що тут народилися, а й тому, що це НАША країна.

 

Ми побудуємо державу, засновану саме на цих цінностях!

 

Відбудовуючи незалежну Україну, ми давали державникам свої доручення. Наші доручення – не виконані.

 

МИ ДОРУЧИЛИ ДЕРЖАВІ СТВОРИТИ ПРИСТОЙНІ УМОВИ ДЛЯ ТИХ, ХТО НЕСПРОМОЖНИЙ УТРИМУВАТИ СЕБЕ САМ. Ми готові платити за це стільки, скільки потрібно. Але ми хочемо бачити результати не в статистичних зведеннях і переможних реляціях уряду, а в будинках наших батьків, у лікарнях і дитячих садках, на полицях холодильників. Ми хочемо бачити благополуччя старих і не боятися власної старості. Ми проти зрівнялівки у пенсіях. Ми зробимо так, щоб кожен отримував пенсію згідно зі своїми заслугами, трудовим стажем та кваліфікацією.

 

МИ ДОРУЧИЛИ ДЕРЖАВІ НАШУ БЕЗПЕКУ Й ДОТРИМАННЯ ЗАКОНУ всіма громадянами. Ми готові утримувати армію та міліцію. Ми поважаємо людей у погонах і цінуємо їхню працю, Але, довіряючи їм нашу безпеку, ми хочемо бути впевненими в їхній моральності та професійності, а також мати повний контроль за їхньою діяльністю.

 

МИ ДОРУЧИЛИ ДЕРЖАВІ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ВИСОКІ СТАНДАРТИ В ОСВІТІ.

 

Якісна освіта – це фундамент свободи і джерело творчих можливостей людини. Освіта повинна відповідати високим (сучасним) стандартам й бути доступною для всіх. Щоб діти, незалежно від доходів батьків, мали можливість знайти свій шлях і зайняти пристойне місце в житті. У ліберальній державі бюджетні кошти на освіту отримуватимуть люди, а не навчальні заклади. Ми за чесну конкуренцію на ринку освітніх послуг.

 

Лише вивільнення творчої та ділової ініціативи українського народу може стати фундаментом для наступного кроку в розвитку нашої країни. Тому ми оголошуємо новий ліберальний призов в Україні. Ми впевнені, що сьогодні його почують і нам вдасться розпочати наступний – ліберально-демократичний етап в історії України.
 

ПЕРШОЧЕРГОВІ ДІЇ.

 

Україні потрібно надання російській мові статусу другої державної.

 

З ліберальної точки зору, держава повинна розмовляти зі своїми громадянами саме тією мовою, якою зручно саме громадянам. Якщо ж щонайменше половина населення розмовляє російською мовою, то в державі має бути запроваджена офіційна двомовність.

 

Україні потрібен розвиток підприємництва.

 

Підприємець – це той, хто власною енергією та працею забезпечує економічне зростання всього суспільства. Він працює сам і дає роботу іншим.

 

Але саме підприємець є сьогодні найбільш незахищеною особою в нашій державі. Саме підприємець під тиском армії контролерів змушений годувати ненажерливу зграю чиновників. Настав час рішуче сказати: Годі! Поодинці кожен з нас приречений лише ховатися та пристосовуватися. Нині ми ПОВИННІ об’єднатися, щоб докорінно змінити такий стан справ.

 

Українські підприємці! Годі сидіти під усілякими “кришами –об'єднуйтеся! Лише об’єднавши наші можливості ліберальних політиків та підприємців ми зможемо спільними зусиллями створити сприятливе ділове та інвестиційне середовище, запровадити прості і зрозумілі “правила гри”, обов'язкові для всіх без винятку, забезпечити чеснуесну конкуренцію, позбутися чиновницького тиску на бізнес і безпідставного втручання держави в економічне життя суспільства.

 

Україні потрібні реформи.

 

Ліберали із задоволенням констатують, що багато з тез Ліберально-демократичної партії України, які вона пропагувала упродовж 14-ти років, тепер стали загальноприйнятими – всі кандидати у Президенти України виступають за розвиток самоврядування, всі – за підтримку підприємництва, всі – за приватну ініціативу та громадянське суспільство. Але настає час подолати високу стіну стереотипів й рухатись далі.

 

Вибори – саме той час, коли. .влада прислухається до свого народу.

 

Україні потрібен федеративний устрій. І першим кроком у цьому напрямку має стати перерозподіл функцій і повноважень державної влади на користь місцевого самоврядування, а також розвиток самоврядування на регіональному рівні. Усі можливі питання повинні вирішуватися на місцях! І саме тому ПЕРЕВАЖНА БІЛЬШІСТЬ   (60–70%) .БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ МАЄ ЗОСЕРЕДЖУВАТИСЯ. НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ.

 

Україні потрібен двопалатний парламент. Тепер, коли вибори за загальнонаціональними партійними списками до Верховної Ради та місцевих рад законодавчо закріплені, необхідно створити умови, за яких саме точка зору регіонів буде важливим чинником державної політики.

 

Ми проти виборів до місцевих ,рад суто за пропорційною системою. Байдуже, яких політичних поглядів дотримується районний та місцевий депутат або мер, якщо він вирішує усі побутові та комунальні питання, важливі для мене та мого сусіда.

 

Сьогодні доволі часто належність громадянина до якоїсь партії не відображає його реальних ідеологічних поглядів.

 

Україні потрібна поступовість розвитку, еволюція краще, ніж революція. Вибори мають відбуватися кожні два рокиі на них треба переобирати половину .депутатів з усіх щаблів представницької влади. Суспільство змінює свої погляди на сценарій розвитку держави частіше, ніж відбуваються вибори. Ми – країна, що розвивається і змінює себе дуже швидко, відповідно змінюються і погляди її громадян.

 

Україні потрібні високопрофесійні службовці. Ми – за дорогих (тобто – високооплачуваних) чиновників. Ми впевнені, щоу владі повинні працювати фахівці найвищої кваліфікації. І за їхню роботу ми готові дорого платити. Це вигідно передусім тому, що кваліфікація є запорукою уникнення управлінських помилок, які прямо чи опосередковано позначаються на нашому житті. Вигідно тому, що. добробут місцевого або державного чиновника залежатиме не від отриманих хабарів, а від якості його роботи.

 

Україні потрібна судова реформа.

 

Ідея рівності прав кожного громадянина – ліберальна по суті. Ліберали категорично проти, наявного стану справ, коли державні органи, які зобов’язані охороняти право і закон, займаються здирництвом; коли судова система судить за командою “згори” або за принципом “Правда за тим – у кого товстіший гаманець!”; коли є можливість „замовити" неприємності для конкурента у прокуратурі, податковій службі, судах та інших державних інстанціях. Суд мусить стати місцем встановлення справедливості, а не засобом тиску чи зведення рахунків.

 

Україні потрібен новий план розвитку.

 

Треба нині почати рух від “служіння національній державі” до держави, яка ОБСЛУГОВУЄ суспільство.

 

Ми визнаємо, що жодна партія чи політична сила не може самотужки запропонувати таке бачення майбутнього для країни, яке задовольнило б усіх. Ми – за баланс інтересів. Ми – за розмаїття думок і поглядів. Ми – за співпрацю.

 

Ліберальні цінності передбачають готовність до компромісу. Пропонуючи своє бачення, ми відкриті до співпраці з усіма, хто готовий до роботи, хто готовий не тільки пропонувати своє, але здатний почути і поважати думку інших, хто готовий у спільній праці знаходити нові рішення, а не нав'язувати всім свої погляди,та підходи.

 

До розробки проекту майбутнього України будуть залучені якнайширше коло фахівців різних галузей і з усіх регіонів України. Після створення проекту розвитку країни він пройде сувору громадсько-професійну експертизу. Лише тоді, коли проект отримає громадську пійдтримку – після того, як громадяни зрозуміють як саме цей .проект забезпечить реалізацію їх інтересів, він почне втілюватись у життя.

 

Місія Ліберально-демократичної партії.

 

Наша партія висунула свого кандидата на виборах Президента України виходячи зі своєї місії запропонувати країні ліберальну альтернативу. Ми не хочемо стати заручниками політичних сил, які не викликають нашої повної довіри.

 

Ми обрали шлях незалежності та самостійності. Розбудова незалежної держави була першим кроком на цьому шляху. Час рухатися далі – через здобуття справжньої незалежності та самостійності місцевого самоврядування – до незалежності та самостійності особи і приватної справи.

 

Ми звертаємося, передусім, до тих людей, котрі цінують освіту, професію, багато і наполегливо працюють, знають ціну своїм рукам і голові, будують кар’єру і прагнуть нових досягнень на цьому шляху, цінують дружбу і взаємодопомогу. Ми звертаємося до українців, для яких свобода думки, свобода дії – не гасло і не партійна програма, а природний спосіб існування: у роботі, в побуті і загалом у житті.

 

Україні потрібен новий погляд на майбутнє, який зможе подолати застарілі стереотипи та відкрити шлях до успіху – всім і кожному. Ми підтримуємо тих, хто стверджує: “Якщо не змінити ставлення людей до їхнього власного життя і до держави, яка повинна належати їм не на словах, а насправді –змін у владі не буде!”.

 

Сьогодні нам найбільше потрібна ЗАХИЩЕНА ОСОБИСТІСТЬ. ПРИВАТНЕ – ПОНАД УСЕ!

<<назад

Сайт работает на BCMS при поддержке https://studiobrand.net